Afinităţi elective: Mircea Ivănescu şi Iustin Panţa

1

Colocviul naţional ”Zilele Poeziei Iustin Panţa”, de anul acesta, aflat, iată, la cea de-a XV-a ediţie, a fost dedicat nu doar lui Iustin şi operei sale, cum se întâmplă de obicei (fără însă a ocoli, de-a lungul anilor scurşi de la moartea sa, teme majore privitoare la literatura noastră), ci şi lui Mircea Ivănescu, sub un generic simplu, aflat într-un perfect echilibru, acela al relaţiei maestru – discipol, sau, dacă vreţi, al afinităţilor elective în cazul celor doi poeţi. De fapt, relaţia de natură spirituală dintre cei doi scriitori cam în acest fel a şi evoluat, de la stadiul de învăţăcel al lui Iustin, copleşit la început de statura poetică a maestrului Ivănescu (îmi amintesc că unii dintre numeroşii vizitatori ai lui M. I. i se adresau acestuia cu acest înalt apelativ, aspect care nu-i plăcea deloc inventatorului lui ”mopete”), devenit apoi principal adept al ”şcolii de gândire” ivănesciene, iar apoi egal al acestuia, cât se putea ca cineva să fie egalul unui om şi unui scriitor de o absolută originalitate şi înălţime spirituală (am spus odată, într-o anumită conjunctură, că am avut fericirea, în această viaţă, să cunosc doi oameni cu adevărat mari, Mircea Ivănescu şi Nicolae Balotă, şi amintesc asta acum pentru că mi-am amintit de întâlnirea celor doi, când Balotă l-a vizitat pe Ivănescu acasă, în 2007), lucru demonstrat şi de ”romanul rusesc” în versuri pe care Mircea Ivănescu şi Iustin Panţa l-au scris împreună.

Astfel, în prima zi a colocviului nostru, la Teatrul Gong, participanţii şi-au exprimat opiniile cu privire la temă, dintre acestea mai multe rânduri putând fi citite imediat mai jos, transcrise de pe înregistrare. Au luat cuvântul la această masă rotundă Al. Cistelecan, Nicolae Oprea, Adrian Alui Gheorghe, Aurel Pantea, Alexandru Uiuiu, Dumitru Chioaru, Mircea Braga, Radu Vancu, Rita Chirian, Silviu Guga, Ioan Radu Văcărescu. Nu lipsesc, în acest număr de revistă, alte materiale care încearcă să rotunjească frumos moştenirea literară a celor doi poeţi de la Sibiu, la cinaprezece ani de la moartea lui Iustin şi la cinci de la plecarea dintre noi a lui Ivănescu (mi-l amintesc acum pe Mircea Ivănescu, bolnav, desfigurat de suferinţă, cumva parcă neştiind cu adevărat că se întâmplă, la înmormântarea lui Iustin, în cimitir, sub pini, într-un funebru septemvrie 2011). Ca atare, e vorba de interviul acordat nouă de Al. Cistelecan (criticul fără de care nici o abordare a operei lui Mircea Ivănescu nu este posibilă), de o miniantologie de versuri din opera celor doi poeţi, de articole semnate de Nicolae Oprea, Al. Uiuiu, Dumitru Chioaru, Radu Vancu şi Rita Chirian. Completăm recursul nostru ivănescian şi printr-o încercare de a transpune în engleză, limbă din care Ivănescu a tradus masiv şi exemplar, trei dintre cele mai cunoscute poeme ale acestuia.

Nu putem încheia aceste puţine rânduri de introducere fără a aminti şi de cea de-a doua zi a colocviului nostru, ajuns, iată, la o ediţie cu o cifră la care nu ne-am gândit vreodată că va fi posibilă, desfăşurată în cadrul primitor al Librăriei Humanitas. A fost o zi de sâmbătă dedicată lansărilor de cărţi proaspete şi lecturilor poeţilor din ţară şi din Sibiu, prezenţi la eveniment. Astfel, au fost lansate volumele ”Radu Stanca, O sută şi una de poezii”, Editura Academiei Române, 2016 (antologie de Ioan Radu Văcărescu), ”Şt. Aug. Doinaş, O sută şi una de poezii”, Editura Academiei Române, 2016 (antologie de Mircea Braga), ”A.E.Baconsky, O sută şi una de poezii”, Editura Academiei Române, 2016 (antologie de Diana Câmpan), Adrian Alui Gheorghe, Luna Zadar, Editura Cartea Românească, 2016, Opera poetică, Editura Paralela 45, 2016, Câtă viaţă, atâta literatur㸠Editura Junimea, 2016, Vlad A. Gheorghiu, Disco 2000, Editura Charmides, 2016, Ioan Barb, Oraşul alb, Editura Paralela 45, 2016, Dumitru Chioaru, Muşuroiul de lumină, Editura Tracus Arte, 2016, Al. Cistelecan, Ardelencele, Editura Eikon/Şcoala Ardeleană, 2015 şi Zece femei, Editura Cartier, 2016. Cărţile au fost prezentate, într-o măsură în care spontaneitatea a fost contrapunctul spiritului critic bine aşezat, de Al. Cistelecan, Adrian Alui Gheorghe, Mircea Braga, Diana Câmpan, Ioan Radu Văcărescu, Dumitru Chioaru, Rita Chirian, Corina Gruber, Daniel Coman.

 

Ioan Radu Văcărescu

1 thought on “Afinităţi elective: Mircea Ivănescu şi Iustin Panţa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *