Colocviul Național Zilele Poeziei „Iustin Panța”, ediția a XVII-a, 16-17 noiembrie

0

Colocviul Național Zilele Poeziei „Iustin Panța”, ajuns anul acesta la a XVII-a ediție, va avea loc între 16 și 17 noiembrie și se va desfășura la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”, evenimentul fiind organizat de revista de cultură Euphorion și finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu.

Ca în fiecare toamnă, comunitatea scriitorilor sibieni și a îndrăgostiților de literatură readuce în discuție memoria poetului Iustin Panța, recontextualizându-i relevanța și revizitând, cu proaspăt interes, paginile lăsate. Este un prilej de a aduce la Sibiu personalități marcante sau emergente ale culturii, într-o întâlnire efervescentă cu scriitori aparținând unor generații diferite, și de a facilita accesul publicului la fenomenul viu al literaturii și de a evidenția cele mai promițătoare voci ale poeziei contemporane.

Tema întâlnirii din acest an a colocviului este „Literatura română din Basarabia” și propune trasarea principalelor coordonate estetice ale literaturii tinere de peste Prut, prin intermediul unor discuții cu scriitori români din acest spațiu cultural, familiar și deopotrivă exotic nouă, scriitorilor și cititorilor din România. De asemenea, în cadrul evenimentului se va prezenta contribuția Cenaclului „Republica” din Chișinău și a Atelierului de scriere creativă „Vlad Ioviță” la menținerea, revitalizarea și sincronizarea fenomenului viu al literaturii basarabene cu cele mai noi forme de discurs europene. În afara dezbaterilor literare, a recitalurilor poetice, va fi prezentat numărul 3 pe 2018 al revistei Euphorion dedicat Prieteniei din cadrul Cercului Literar de la Sibiu.

Invitații acestei ediții sunt Lerida Buchholtzer, Leo Butnaru, Ion Buzu, Artur Cojocaru, Alex Ciorogar, Al. Cistelecan, Ana Donțu, Rodica Gotca, Iulia Iaroslavschi, Irina Nechit, Dan Negară, Cătălin Neghină, Anastasia Palii, Nicolae Popa, Moni Stănilă, Cătălin M. Ștefan, Veronica Ștefăneț, Victor Țvetov, Alexandru Vakulovski, Mihail Vakulovski.

În cadrul evenimentului va avea loc decernarea Premiului Național pentru debut în poezie „Iustin Panța”. Președintele juriului din acest an este criticul literar Al. Cistelecan. Sunt nominalizate următoarele volume de debut: Dan Dediu, 4,5 litri de sânge, miliardar (Casa de Editură Max Blecher, 2017), Onisimus Lang, Sfidarea stafidelor (Casa de Editură Max Blecher, 2018), Andreea Lupu, Instituția (Editura Paralela 45, 2017).

Accesul publicul la oricare din evenimentele organizate în cadrul colocviului se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

PROGRAM

  • Vineri, 16 noiembrie 2018

17.00 – Cuvânt de deschidere : Dumitru Chioaru

17.15 – Masă rotundă cu tema „Literatura din Basarabia” – moderatori : Al. Cistelecan și Alex Ciorogar

18.15 – Pauză

18.30-19.30 – Recital al poeților basarabeni (I) – prezintă Rita Chirian

19.30-20 – Decernarea premiilor – prezintă Al. Cistelecan și Ioan Radu Văcărescu

 

  • Sâmbătă, 17 noiembrie 2018

10.00 – Lansarea revistei Euphorion nr.3/2018 – prezintă Dumitru Chioaru;

10.15 – Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță” – prezintă Anastasia Palii

Cenaclul „Republica” – prezintă Moni Stănilă

11.15 – Pauză

11.30 – Recital al poeților basarabeni (II) – prezintă Bogdan Federeac

12.30-13 – Recital din poezia lui Iustin Panța susținut de actorii Lerida Buchholtzer și Cătălin Neghină

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *