Colocviul Național Zilele Poeziei ”Iustin Panța”, ediția a XX-a

0

În zilele de 12 și 13 noiembrie 2021, revista Euphorion a organizat cea de-a XX-a ediție a Colocviului Național Zilele Poeziei „Iustin Panța”, eveniment desfășurat online pe pagina de Facebook a revistei, înregistrările fiind disponibile și pe canalul de Youtube al revistei, cât și pe site.

Evenimentul a comemorat trecerea a douăzeci de ani de la moartea lui Iustin Panța, dar a și sărbătorit cea de-a douăzecea ediție a Colocviului dedicat poetului care a fost și redactor-șef Euphorion.

În prima zi a evenimentului, pe 12 noiembrie, scriitorul și criticul Savu Popa a vorbit despre poezia lui Iustin Panța pornind de la antologia „Mult înainte de sosirea trenului ea se gândește” (Casa de Editură Max Blecher, 2014), apoi actorul de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Emil Cătălin Neghină a susținut un recital din versurile lui Iustin Panța. Au urmat recitalurile laureaților Premiului Național de Debut în Poezie „Iustin Panța”, ediția a XX-a: Teona Galgoțiu  (nominalizată pentru volumul „Mă uit înapoi și dispare”, Editura OMG, 2020), Alexandra Pâzgu (nominalizată pentru volumul „dă tot ce ai”, Editura Tracus Arte, 2021) și Cătălina Stanislav (nominalizată pentru volumul „Nu mă întrerupe”, Editura OMG, 2021), ocazia cu care s-a anunțat și laureatul ediției, în persoana Teonei Galgoțiu.

A doua zi a evenimentului, 13 noiembrie, a fost dedicată laureaților Premiului Național de Debut în Poezie „Iustin Panța” din edițiile precedente. Astfel, au susținut recitaluri: Vlad Alui Gheorghe (laureat în anul 2014), Ana Donțu (laureat în anul 2016), Daniela Popa (laureat în anul 2008), Valentin Radu (laureat în anul 2002), Cristina Stancu (laureat în anul 2017), Krista Szöcs (laureat în anul 2013), Andrei C. Șerban (nominalizat în anul 2015), Ioana Vintilă (laureat în anul 2019). Festivalul s-a încheiat cu performance-ul „Trenul cu 2 locomotive”, un concept artistic al actorului Claudiu Fălămaș (de la BIS Teatru) pornind de la versurile lui Iustin Panța.

Zilele Poeziei „Iustin Panța” este un eveniment cultural conceput şi organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu – biroul Revista Euphorion, finanțat de Consiliul Local Sibiu. Acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *