Colocviul Național „Zilele Poeziei Iustin Panța”, ediția a XXI-a

0

            Evenimentul, organizat de echipa redacțională a revistei Euphorion și de Teatrul Gong Sibiu, s-a desfășurat în 4-5 noiembrie și a prilejuit o nouă întâlnire a sibienilor – scriitori, oameni de cultură, cititori și iubitori ai literaturii române – cu unele dintre cele mai importante nume din literatura și din critica literară de astăzi: Adrian Alui Gheorghe, Mihaela Artimon, Vlad Alui Gheorghe, Nicolae Corlat, Ioan Coroamă, Ligia Csiki, Daniel Deleanu, Gellu Dorian, Cătălin Neghină, Maria-Daniela Pănăzan, Ioan Moldovan, Ion Pop, Savu Popa, Mihai Posada, George V. Precup, Lazăr Zăhan.

Un moment privilegiat a fost, fără îndoială, prezența la Sibiu a Anei Blandiana, figură proeminentă a poeziei, prozei și memorialisticii noastre, scriitoare căreia i s-a decernat Premiul Național „Euphorion”, în semn de prețuire pentru o literatură care echivalează expresia artistică și atitudinea politică și civică. De altfel, numărul precedent al revistei Euphorion (nr. 3/2022) a fost dedicat celebrării acesteia prin pagini inedite și printr-un consistent dosar critic în care se circumscriu teritoriile de substanță și originalitate ale scriitoarei. Sâmbătă, 5 noiembrie, laureata Premiului Euphorion, Ana Blandiana, a participat la o îndelung așteptată și emoționantă întâlnire cu un public numeros, la întrebările căruia a răspuns cu căldură și cu dezarmantă sinceritate. Totodată, recitalul Anei Blandiana și sesiunea de autografe au dublat fericit emoția tuturor.

            De asemenea, a fost acordat Premiul Iustin Panța, pentru debut în poezie, unui tânăr scriitor ieșean, Ioan Coroamă, recompensat pentru volumul Colectiva (OMG, 2022), culegere de poezie care s-a distins prin efortul de părăsire a reflexelor egotice și prin maturitatea și originalitatea provocatoare a gândirii și sensibilității sale. Juriul a fost alcătuit din Rita Chirian, Dumitru Chioaru și Ioan Radu Văcărescu. Alături de câștigător, au fost nominalizate poetele Raluca Boantă – pentru volumul La marginea bună a corpului (OMG, 2022) – și Adelina Pascale – pentru Maki for 2 (Casa de editură Max Blecher, 2022), ambele semnatare ale unor volume de debut care anunță personalități puternice ale literaturii noi.

            Cele două zile de evenimente literare, desfășurate în spațiile prietenoase ale Librăriei Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu și Teatrului Gong, au fost marcate de conferințele susținute de criticii literari Ion Pop și Al. Cistelecan asupra principalelor direcții ale poeziei de astăzi, dublate de lecturi publice ale poeților invitați care au arătat deopotrivă diversitatea, frumusețea și forța unor voci lirice aparținând generațiilor și acuităților complementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *