La centenar, Radu Stanca s-a întors la Sibiu

0

Ioan Cândea, sculptorul sibian care și-a dovedit  talentul în realizarea  a peste 50 lucrări monumentale dedicate unor personalități importante ale culturii române, este autorul  bustului poetului şi dramaturgului Radu Stanca. Versul faimos ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta” figurează pe soclul bustului Radu Stanca, sfințit în 23 decembrie 2020 de Î.P.S. Laurențiu. Dincolo de autoportretul expresionist  pe care și-l face Radu Stanca în capodopera sa intitulată “Corydon”, începând tocmai cu acest vers, putem considera că poetul se închipuie cu o intuiție exactă „…Sau numai un turn rătăcit între case,/ Un turn de pe care cad pietre prețioase”. Un asemenea turn  cu pietre scumpe a fost Radu Stanca între concetățenii săi sibieni. Puțini știu astăzi că ”Sunt cel mai frumos din orașul acesta”, afirmația incipit și de final a poeziei  “Corydon”, a devenit forma jovială de salut pe care Radu Stanca o folosea când se întâlnea cu actorii de la Teatru. Aceasta a fost instituția  pe care a slujit-o cu o imensă pasiune, punând în scenă peste 30 de spectacole, cele mai multe absolut memorabile. Cu trecerea timpului, posteritatea a dovedit adevărul ce se ascundea  în spusele sale, căci astăzi Radu Stanca este personalitatea cea mai complexă și valoroasă pe care în contemporaneitate a avut-o Sibiul.

Revenind la evenimentul dezvelirii bustului, așezat în părculețul din fața Teatrului Național „Radu Stanca”,  să adăugăm că la eveniment au participat oficialități ale Primăriei orașului, ale Bisericii Ortodoxe, ale Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, reprezentanții mass-mediei locale, oameni de cultură, actori și invitați. Actorul Constantin Chiriac, în calitate de director general al Teatrului sibian a moderat evenimentul. Odată ce pânza cea albă a căzut la baza soclului, chipul lui Radu Stanca a apărut în toată frumusețea și distincția sa.

Ceremonia  sfințirii noii opere de artă a fost oficiată de Mitropolitul Ardealului.  „Astăzi am săvârșit un gest al libertății înalte și creatoare, al recunoștinței, a spus IPS Mitropolit Laurențiu Streza,  suntem datori cu toții urbei noastre și înaintașilor noștri, pentru ca viitorul să fie unul pe măsura celor care l-au fundamentat, l-au temeinicit.”

Trasând un arc de la personalitatea lui Radu Stanca și până la creația finită, Constantin Chiriac a spus: “La 100 de ani de la nașterea marelui poet, dramaturg, om de teatru, Radu Stanca – Patronul Teatrului Național din Sibiu, reușim să punem în fața Teatrului Național din Sibiu, bustul marelui om de litere, om de teatru, lider al Cercului Literar de la Sibiu, omagiat cu o stea pe Aleea Celebrităților încă din anul 2014.”

Viceprimarul Sibiului Corina Bokor a surprins importanță generală a momentului, afirmând:„ Am avut parte de un an atipic. Orașul nostru a sărbătorit cultura dintotdeauna, nu doar prin evenimentele culturale, ci și prin respectul pe care l-a arătat oamenilor de cultură și muncii depuse de aceștia. Sărbătorim astăzi un eveniment și involuntar ne întoarcem în trecut, cu gândul la personalitățile care și-au adus contribuția la ceea ce reprezintă Sibiul în ziua de astăzi.”

Un moment fast cu care s-a încheiat anul centenar și nu mai puțin cel cultural  al Sibiului, care tocmai și-a reprimit cu drag fiul îndepărtat de atâtea decenii: „De mine vorbește-n oraș toată lumea/ De mine se teme în taină tot burgul./Sunt Prințul penumbrelor, eu sunt amurgul…”

Publicat în nr.1/2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *